1088 Budapest, Rákóczi út 5.; Tel: (36 1) 381 23 47; E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Begegnungen
Schriftenreihe des Europa Institutes Budapest, Band 13:7.

Előszó

 

2001. január 19–20-án hatodik alkalommal rendezte meg a Bertelsmann Alapítvány az „Európa Fórum”-ot. Európa vezető államférfiai és az Európai Unió vezető beosztású „munkásai”, valamint ún. Európa-szakértők vesznek részt ezeken a fórumokon (40-50 személy). Témája minden alkalommal részben az unió jövője, részben a keleti kiterjesztés és az unió belső reformja.

A Fórumnak kezdettől állandó tagja Glatz Ferenc mint a humánpolitika, az oktatás, a művelődés és az európai történelem szakértője. Magyarországról az utóbbi években a másik állandó meghívott Inotai András mint a világgazdaság, az EU keleti kiterjesztésének gazdasági szakértője. A Fórumot az alapítvány a brüsszeli adminisztrációval együttműködésben hívja össze. Szakmai előkészítését az „Alkalmazott Politikai Tudományok Központja, Müncheni Egyetem”, W. Weidenfeld és J. Janning vezetésével végzi el.

A 2001. január 19–20-i Fórumot Berlinben rendezték, és központjában a nizzai kormányközi értekezlet határozatai állottak (2000. december 7–11.). Nizza feladata az volt, hogy előkészítse az EU-t a 2004 utáni bővítésre. A 15-ök Európája nem lehet azonos a 27-ek Európájával. Állást foglalt az értekezlet az EU keleti, illetve déli kiterjesztésével és az EU belső reformjaival kapcsolatban.

A budapesti Európa Intézet és az Akadémia Nemzeti Stratégiai Programja, valamint az MTA Európa-történeti Munkaközössége feladatának tartja, hogy a magyar értelmiségi közönség és a politikai döntéshozók legszélesebb körei tájékozódjanak az Európai Unió belső szerkezeti fejlődéséről, mindenekelőtt a bennünket is érintő „keleti kiterjesztés” megítéléséről. Annál is inkább, mert ez bennünket, magyarokat mind jobban érint.

Szeretnénk a magyar közönséget felkészíteni „Európa-tárgyból”.

 

G. F.