1088 Budapest, Rákóczi út 5.; Tel: (36 1) 381 23 47; E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
HORST HASELSTEINER EMLÉKKÖNYVE
Europa Institut Budapest • Budapest 2012. 167–168. p.

AGI SCHNAIDER

A kuratóriumban

Fél szemem folyamatosan az iroda ajtaján, bármikor váratlanul felbukkanhat Professzor Úr: „Kézcsókom a Hölgyeknek, liebe Agi!” köszöntéssel. Az utóbbi időben ugyan egyre ritkábban, viszont újabban elkíséri őt kedves felesége, Sabine is.

Mi persze, a „Geschäftsführung” hölgyei, örömmel vesszük körül őt, mert nem is lehet nem figyelni rá, annyi és olyan lebilincselő mondanivalója és kérdése is van egyszerre.

Professzor Úrról, vele kapcsolatban csak magyarul írni vagy vele csak magyarul beszélgetni jómagam nem tudok, képtelenség is.

Az Osztrák–Magyar Akción keresztül ismertem meg őt személyesen. Történt, hogy az osztrák–magyar kuratórium 1997-ben pályázat útján új ügyvezetőt keresett. 15 éve ennek, a pályázatok is akkoriban még többnyire írógépen születtek. A Professzorok Házában, a harmadik körben német nyelven folyó végső meghallgatás során, nagyjából tizenkét, számomra idegen, de nem ellenséges ember kérdéseit állva elköszönvén, elmenőben, még mielőtt a termet elhagyhattam volna, megszólal az osztrák urak egyike, hogy: „Jetzt wissen wir gar nicht, ob sie auch ungarisch kann?”

Majd az ülésterem előtt várakoztunk, mi jelöltek. Közben a kuratórium a döntéshozatal előtt rövid szünetet tartott, néhányan kijöttek, mi halkabbra vettük a beszélgetést, mígnem megszólalt mögöttünk ugyanaz az úr magyarul: „Ugye azért nem voltunk annyira szigorúak?”

Ő volt Horst Haselsteiner, az Akció osztrák kuratóriumi tagja és alelnöke, 2006-ig osztrák Főnököm. Rajta keresztül és munkámból adódóan ismertem meg számos, az osztrák–magyar múlt, történetírás, tudományos élet nemzetközileg elismert kutatóját, kiváló professzorát.

Jelen lehettem, amikor az MTA tiszteleti tagja lett, amikor az osztrák–magyar tudományos kapcsolatok érdekében és kutatások terén végzett fáradhatatlan munkálkodásáért magyar állami kitüntetésben részesült. Mellette, együtt dolgozhattam vele az Osztrák–Magyar Akció Alapítványért, a kuratóriumi üléseken, az irányításával, közreműködésével, támogatásával szervezett rendezvényeinken, folyamatosan figyelemmel kísérve az Akció érdekében, rutinos diplomáciai érzékkel folytatott tárgyalásait, mozgósítva ez ügyben Ausztriában és Magyarországon is kiterjedt kapcsolatrendszerét.

Tisztelt Professzor Úr! Kedves Horst!

Várunk az Akció irodájában Budapesten! Születésnapodon őszinte tisztelettel és szeretettel köszöntelek a Geschäftsführung der AÖU nevében is.