1088 Budapest, Rákóczi út 5.; Tel: (36 1) 381 23 47; E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Begegnungen
Schriftenreihe des Europa Institutes Budapest, Band 17/I:7.

Piacgazdaság és csődjog

Előszó

 

A piacgazdaság működésének egyik feltétele a fizetésképtelenség pontos állami szabályozása. Vagyis: az államok autonóm jogrendszerében mind a hazai, mind a külföldi befektetők találják meg a vállalkozás biztonságának feltételeit. Mint ahogy a munkavállalók érdeke is ez: kiszámítható legyen a munkavállalói kockázat, ha a vállalkozó fizetésképtelenséget jelent be.

Magyarország gazdasága 1988 óta piaci elveken nyugszik. De a piacgazdaság alapelveire lassan épülnek rá a működéshez szükséges részletes jogi szabályok. A fizetésképtelenség 1991. évi jogi rendezését is számtalan kritika éri. Részben azért, mert az akkori jogi szabályozás a mai vállalkozói és hitelezői gyakorlat számára már nem megfelelő, részben pedig azért, mert nem harmonizál az Európai Unió és annak tagállamai autonóm jogával.

Az Európa Intézet Budapest alapítóinak egyik szándéka (1990) éppen az volt, hogy hozzájáruljanak Magyarország politikai-gazdasági rendszerében az európai jogi normatívák és viselkedési szokások, magatartásformák elfogadtatásához. A kuratóriumban az alapító, dr. dr. Herbert Batliner javasolta: vállalkozzék az intézet az európai uniós jog magyarországi harmonizációjának segítésére (1999). Ekkor indította el az intézet azt a projektet, amelynek célja a magyar és az európai jogrendszer harmonizációjának elősegítése. A gazdasági és társasági élet konkrét területeit választottuk ki témaként. Az intézet a projekthez osztrák partnereket szerzett, mindenekelőtt a bécsi Center of Legal Competence-t.

Az első vállalkozásunk a csődjog európai és magyarországi szabályozásának harmonizációja és egy új magyar, EU-konform csődtörvény koncepciójának a megalkotása. Az Európa Intézet magánalapítású intézet, állami támogatást nem kap. Ezért is a hazai bankokhoz fordult azzal a kéréssel: támogassák egy EU-konform csődjogi koncepció kidolgozását. A pénzintézetek ezzel mintegy megrendelői lettek a törvény-előkészítés tudományos munkájának.

A munka eredményét német és magyar nyelven tesszük közzé. Reméljük, hogy ezzel elősegítettük a magyar piacgazdaság kibontakozását és szabályozott kiépítését.

 

Budapest, 2002. november

Glatz Ferenc